fbpx

14 серпня Медовий Спас: ЩО МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ, а що не можна в церковне свято?

 14 СЕРПНЯ ПРАВОСЛАВНЕ СВЯТО – МЕДОВИЙ СПАС (МОКРИЙ СПАС)

У церкві сьогодні, 14 серпня православне свято: Медовий спас – перший з трьох Спасів, а також день шанування трьох святинь: Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господня, образу Спасителя і Володимирської ікони Божої матері, також день пам’яті старозавітних мучеників Макковіїв.

У народному календарі свято має й інші назви: Маковий Спас; Маковей; Перший Спас; Лакомка; Мокрий Спас; Бджолине свято; Проводи літа. Детально про православні свята 14 серпня і тому, що можна і що не можна робити в Медовий Спас, читайте далі.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 14 СЕРПНЯ В ПРАВОСЛАВНЕ СВЯТО

Не можна їсти мед до освячення. За старовинною заповіддю куштування меду до освячення вважалося гріхом. Багато парафіян залишають баночки з освяченим у церкві медом недоторканими до самої зими.

Вірячи в цілющу силу освяченого меду, вони бережуть його на випадок хвороб і недуг. Не можна працювати. Цим займатиметься можна було тільки пасічникам, які в цей день повинні були збирати мед.

У свято Медовий Спас в старовину всі ходили коло до одного в гості з різними частуваннями з меду і маку.

14 серпня ні на городі, ні вдома не проводилися ніякі роботи. Не можна гучно святкувати. Медовий Спас – це святковий день, проте відпочивати необхідно було спокійно, адже церква не заохочує буяння.

Збиратися бажано з сім’єю або близькими друзями. Не можна їсти м’ясо і рибу. Оскільки Медовий Спас збігається з днем ​​Преображення Господнього, і в цей же день починається Успенський піст 2021 у православних, страви на святковому столі повинні бути нетваринного походження.

ЩО МОЖНА РОБИТИ 14 СЕРПНЯ НА МЕДОВИЙ СПАС

Можна і потрібно відвідати церкву і побути на богослужінні. 14 серпня – це святковий день, тому в храмах проводиться ранкова святкова служба, на яку всі повинні прийти. Можна освятити в церкві продукти харчування, щоб очиститися від гріхів.

У цей день було прийнято святити мед і мак, які всі обов’язково вживали в їжу. Деякі люди додатково приносять овочі, ягоди і фрукти. Жінкам можна взяти з собою до церкви квіти, щоб потім їх висушити і використовувати в якості оберега для всієї родини.

У відварі з квітів можна спокутувати дитину;

У день Медового Спаса прийнято пекти пироги і пряники з меду. Вважається, що 14 серпня Господь прощає все.

Люди вірили, що якщо загадати бажання перед тим, як їсти мед, то воно обов’язково збудеться. Можна приготувати страви з використанням маку. У цей день мак набував цілющі властивості, тому його обов’язково вживали в їжу.

Крім того, його можна покласти під подушку дитині, щоб уберегти його від глазливих людей. Можна останній раз зануритися в річці. У день Медового Спас вода має очищаючі властивості для душі і тіла, які позбавляють від накопичених гріхів.

Купалися не тільки люди, але і мили домашню худобу. З наступного дня після Спаса заборонені купання в водоймах. Можна і потрібно попросити вибачення, покаятися.

Медовий Спас – день відпущення гріхів жінок, тому в цей день при щирому покаянні все гріхи були зняті. Можна і потрібно допомагати нужденним.

Добрі справи приносили щастя і благополуччя. Робити їх необхідно не тільки в свята, але в такі дні обов’язково порадувати людей, які не мають можливості зробити це самостійно.

А ще можна сказати спасибі пасічнику за виконану працю, адже отримання меду – складна і копітка робота. На Медовий Спас все згадують працю бджолярів, тому відвідини пасіки буде хорошою ідеєю.

You cannot copy content of this page